Marco Polo by měl ze své pražské restaurace radost

Marco Polo se nachází na velmi dobré adrese. Když tuto restauraci spokojeně opouštíte, je před Vámi celé panorama Hradčan, u nohou Vltava, přes můstek leží Žofín a hned vpravo je Zlatá kaplička. Na tramvaj jen pár kroků a k metru můžete zamířit s pocitem, že Vaše postava neutrpí, když se po vydatném jídle krátce projdete.

Marco Polo není resturace výhradně italská, jak by naznačoval název a plachetnice ve znaku. Pravdou je, že české kuchyně, hutných omáček a knedlíků se tu nedočkáte. Přesto je místní nabídka skutečně pozoruhodná. Hodování lze začít třeba carpacciem za 120 korun, rozpečenou bramborou, plněnou salátem z krabího masa za 70 korun nebo jen jednoduchou kombinací mozzarely s rajčaty, olivami a bazalkou za stejnou cenu. Kdo pokládá polévku za grunt (zde v průměru za 40 korun), dá si třeba pikantní gulášovou, podávanou v domácím chlebu, či špenátový krém s kousky kuřecího masa. V teplých předkrmech kralují krůtí játra na slanině s koňakovou omáčkou a hroznovým vínem. Samostatně podávané saláty svou skladbou rovněž nezklamou - ať je to klasický César (140,-) nebo třeba salát s marinovanými žampiony, ovčím sýrem a olivami (110,-). Nechcete-li se například před divadlem přejíst a dáte přednost něčemu menšímu a teplému, zkuste těstovinové hnízdo s křupavými kuřecími nugetkami a smaženou nivou či - pro mnohé hosty favorit - marinovaná kuřecí křídla s česnekovou a chilli omáčkou. Byla by ovšem škoda se v Marco Polo vyhýbat všem dalším gastronomickým radostem. Těstoviny jsou tu skutečně domácí, různě upravované. Například černé špagety (barvené sepiovou barvou) s chobotničkami na pikantním chilli oleji, kořeněné bazalkou a oreganem, růžové linguine s čerstvým lososem a bylinkovou smetanou nebo zelené ravioli plněné směsí hub a přelité špenátovou a sýrovou omáčkou to spolehlivě dokazují. Ceny porcí se pohybují okolo 140 korun. Nabídce ryb vévodí grilovaný mořský jazyk na citronovém pepři s paprikovým krémem (390,-), z masa nás zaujal T-bone steak podle Marca Pola, podávaný na jakési malé pizze, takže již nemusíte přemýšlet nad přílohou. Těžko se odolává i pečené vepřové panence s omáčkou z divokého koření s vařeným kukuřičným klasem za 180 korun. Na závěr pak - pokud ještě můžete - jsou bezkonkurenční tvarohové noky s ovocnou polévkou a vlašskými ořechy . K jídlu se podává pivo (točené Krušovice světlé, tmavé i řezané), a především vysoce kvalitní vína. Tuzemská bílá jsou převážně z Velkých Pavlovic, červená z Valtic (Cabernet Sauvignon)a Kobylí (Rulandské červené). Mezi širokým výběrem vín italských a francouzských nám bylo zvláště doporučeno stolní bílé La Cadierenne, skvělé především k rybám, St.Veran z Bourgogne a sytý červený Morgon, vhodný ke zvěřině. Restaurace si záměrně pěstuje jednoduchý a nepřezdobený interiér, kde se pozornost soustřeďuje především na pečlivě dotaženou úpravu servírovaného pokrmu a dokonalou obsluhu. Tento přívětivý kulinární přístav na Masarykově nábřeží rozhodně stojí za návštěvu.Otevřeno je denně od 11:30 do 2300 hodin, k dispozici je i salónek pro menší uzavřenou společnost. Restauraci Marco Polo najdete na adrese: Masarykovo nábřeží 26, Praha 1. Otevírací doba (včetně kuchyně): denně 11:30 - 23:00, tel. 24 91 29 00, kancelář má pak telefonní číslo 24 91 38 53.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 14.12.2025 ČTK

Reklama

5°C

Dnes je neděle 14. prosince 2025

Očekáváme v 17:00 4°C

Celá předpověď