SZPI: V libereckém KFC měli připravené k výrobě jídla maso po datu použitelnosti

foto Ilustrační foto - Restaurace KFC.

Brno - V liberecké restauraci řetězce s rychlým občerstvením KFC odhalila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Společnost AmRest, která řetězec v Česku provozuje, tím porušila zákon o potravinách a SZPI s ní zahájí správní řízení o uložení pokuty. Jde o první zjištění z velkého množství kontrol, z nichž většina není dosud dokončená, řekl dnes ČTK mluvčí Pavel Kopřiva. SZPI jedná na podnět novináře Jana Tuny. Podle KFC šlo o ojedinělý incident, který byl "plně podchycen a vyřešen".

Masa po datu použitelnosti bylo téměř devět kilogramů a inspekce je zakázala uvádět na trh. Důvodem desítek kontrol se stal podnět, který podle Kopřivy informoval o údajném rozsáhlém porušování předpisů. Zvýšená intenzita kontrol bude ještě pokračovat. Kontroly souvisí s kauzou, kterou zveřejnil Tuna na kanálu Tuna versus na síti YouTube.

"Je důležité zdůraznit, že maso nebylo určeno k prodeji. Mělo být zlikvidováno ještě téhož večera po ukončení směny, avšak původní postup nebyl dodržen a likvidace proběhla až ráno před otevřením. S politováním potvrzujeme, že k takovému porušení našich postupů došlo," uvedla ve stanovisku adresovaném ČTK Ivana Makalová Dlouhá, která zastává pozici Market Director KFC Czechia.

Klíčovým problémem má být podle Tuny falšování údajů o trvanlivosti masa a příprava jídel z masa, které zapáchá či je zkažené. Podle Tuny nejde o nahodilou věc, ale o běžnou praxi. V jeho reportáži vystoupilo více bývalých či současných zaměstnanců.

KFC ale zdůrazňuje, že zdraví a bezpečnost bere velmi vážně, má přísné protokoly bezpečnosti potravin a restaurace pravidelně procházejí několika úrovněmi kontroly kvality a bezpečnosti, včetně externích auditů, interních kontrol a inspekcí. "Zdraví a bezpečnost našich zákazníků pro nás i nadále zůstávají nejvyšší prioritou. Proto posilujeme důsledné dodržování našich interních postupů ve všech provozovnách, abychom minimalizovali možnost opakování podobných situací. Nadále se zavazujeme udržovat nejvyšší standardy kvality potravin a zákaznické zkušenosti," uvedla Makalová Dlouhá.

Řetězce rychlého občerstvení kontroluje SZPI na základně novely zákona od začátku letošního roku. Před podáním podnětu, tedy do 12. srpna, udělali inspektoři v KFC zhruba 70 kontrol, v devíti případech zjistili nějaký prohřešek. Žádný však nesouvisel s falšováním trvanlivosti a prodejem jídla z masa nevhodného k lidské spotřebě. Podle Kopřivy šlo o různá porušení hygienických nařízení, ve dvou případech byly zjištěny nevyhovující vzorky jídla, ale nikdy nešlo o porušení bezpečnosti.

"V jednom případě byly v ledu nalezeny koliformní bakterie v nadlimitním množství a jednou bylo nadlimitní množství těchto bakterií i v jídle," uvedl Kopřiva. V jednom případě provozovatel restaurace nedokázal předložit nabývací doklady k potravinám.

Jde o prohřešky, s nimiž se SZPI setkává i v jiných restauracích. Letos od 1. ledna do 12. srpna uzavřela dočasně 82 provozoven různých provozovatelů pro podstatná porušení hygieny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.09.2025 ČTK

Reklama

28°C

Dnes je sobota 20. září 2025

Očekáváme v 14:00 28°C

Celá předpověď